Publicera bilder

Publicera bilder på nätet

Visst finns det en hel mängd av vackra, knasiga, inspirerande och välkomponerade bilder som cirkulerar på nätet? Men vad gäller egentligen för att publicera bilder online? Har du rätt att lägga upp någon annans bilder, eller har du rätt att publicera en bild du själv tagit men med någon annans ansikte väl synligt? Vi reder ut begreppen och reglerna här nedan.

Använda en annans bild

Får du leta fram en valfri bild på nätet och göra vad du vill med den? Nej, det får du inte. Det är tillåtet att ladda hem bilden, visa upp den för familj och vänner eller rama in den och hänga upp på väggen, men du får inte publicera bilder på nätet som någon annan person har skapat. Du får alltså inte ””låna”” en lämplig bild och lägga ut i din blogg eller på din Facebook-sida utan att ha frågat den som tog eller skapade bilden. Ett bolag som lägger ut mycket bilder på sin hemsida är Elektriker Norrköping. Det räcker inte med att varken nämna konstnärens namn eller att fråga de eventuella personer som är med på bilden, det handlar om äganderätten när det gäller att publicera bilder på nätet och i tidningar. I första skedet är det fotografens bild, men denna har kunnat sälja bilden och då får köparen använda och publicera bilden.

Publicera en bild på någon annan

Många undrar säkert om det är tillåtet att publicera bilder på någon annan där ansiktet tydligt syns, inte minst brukar frågan komma upp när det handlar om barn. Enligt Datainspektionen som är den myndighet i Sverige som arbetar för att säkerställa individens rätt till säkerhet är det tillåtet att publicera bilder på någon annan, om det är du själv som är fotografen och om bilden inte kränker någon. Om du har sålt bilden, exempelvis till https://www.casinofeber.se är det inte längre du som fotograf som äger bilden och har då mist rätten till publicering av din egen bild. För att vara på den säkra sidan, så gäller regeln att fråga fotografen och gärna också de som medverkar på bilden.

Kommentera